Maakhaven wordt beheerd door Stichting Luca. Het bestuur bestaat uit huurders.
Voor meer informatie en/of vragen kunt u mailen naar info@maakhaven.nl
Voorkant
1e Lulofsdwarsstraat 60
2521 AZ Den Haag
Waterkant
Calandkade 157
2521 AA Den Haag
-
Visie
Maakhaven is meer dan een broedplaats of een bedrijfsverzamelgebouw. Het is de huisvesting van een netwerk van kunstenaars en ambachtslieden, een cultuurfabriek die open staat voor alle creatieve disciplines, omdat de kracht komt uit de optelsom en de kruisbestuiving.
Een duurzaam en zelfvoorzienend pand waar de gebruikers zelf het onderhoud organiseren en huurders hun eigen ateliers vormgeven. Ondanks de toename van werkruimtes is er een open structuur blijven bestaan in de architectuur van het pand. Het blijft op deze manier vanzelfsprekend om samen projecten aan te gaan, met elkaar te brainstormen en bij elkaar binnen te lopen. De Projecthal als centraal plein is daarbij onontbeerlijk.
Wij willen de kracht van Maakhaven versterken door wat zich hier afgelopen decennia heeft ontwikkeld te verstevigen en te verbeteren. We willen meer creatieve ondernemers huisvesten, ons netwerk verder uitbreiden en verduurzamen. Ook willen we aantrekkelijker worden om in te investeren en nog interessanter worden voor de nieuwe wijk die om ons heen verrijst.
-
Geschiedenis
In 1928 werd door de gemeente Den Haag besloten om de Petroleumhaven in Laakhaven aan te leggen, zodat er een einde kwam aan de onveilige situatie van olieopslag in de binnenstad. In de directe omgeving van de haven en ook langs de nabij gelegen Calandkade vestigden zich vervolgens diverse oliebedrijven.
Eén van de eerste was de Bataafse Petroleum Maatschappij, later werd dit Shell. In 1929 werden plannen bij de gemeente ingediend om aan de kade een grote centrale werkplaats en een magazijn te bouwen, waar het sterk groeiende arsenaal aan benzinepompen en het eigen wagenpark, zoals tankauto’s, vliegveld- en stookoliewagens, konden worden onderhouden.Vanuit bouwkundig oogpunt zijn de open structuur, de grote hal met geschakelde sheddaken bestaande uit een geklonken metalen constructie met cassettevormige betonnen dakplaten, een voor die tijd nog nieuw fenomeen, kenmerkend voor het gebouw. Het ontwerp is van de architect J.D. Postma, een architectenbureau dat zich na de oorlog ontwikkelde tot één van de grootste bureaus in Nederland, gespecialiseerd in industriële complexen.
Het gebouw markeert de overgang van de Bataafse Petroleum Maatschappij naar de nog steeds in en om Den Haag gevestigde multinational Shell.
Zowel de SHIE (Stichting Haags Cultureel Erfgoed) als het Monumenten Platform zijn unaniem in hun oordeel dat het pand van grote betekenis is als Haags industrieel erfgoed en dat het cultuurhistorische waarde bezit.
Onderzoek naar de geschiedenis van Maakhaven is gedaan door SHIE. De tekst van dit artikel is grotendeels overgenomen en/of herschreven uit hun uitgave Haagvaarder 80